lauantai 24. lokakuuta 2009

Juhani Seppovaara: Itä-Berliinin taivaan alla

Blogi ei ole kuollut, vaikka siltä tilanne saattaa erehdyttävästi vaikuttaa. Kirjojakin olen vähän lukenut, tosin enemmän dekkareita, joista en blogiin jaksa kirjoitella. Kirjoittelen nyt kuitenkin muistiinpanojen perusteella lyhyesti joistain aikaa sitten lukemistani kirjoista.

Juhani Seppovaaran Itä-Berliinin taivaan alla oli tietysti aiheensa perusteella minulle pakollista luettavaa. Kirja yhdistelee valokuvia ja lyhytproosaa. Lisäksi kirjan mukana tulee DVD, jonka sisältöön tosin unohdin tutustua. Kirja on visuaalisesti kaunis ja kertoo pieniä, mielenkiintoisia tarinoita kirjailijan ystävistä ja tuttavista Itä-Berliinissä.

Esimerkiksi yksi tarina kertoo Lenasta, joka halusi muuttaa Berliiniin. Tätä varten Leo järjesti hänelle kulissiavioliiton Alfredin kanssa. Toinen tarina kertoo Alfredista. Hän työskenteli Wochenpostin apulaispäätoimittajana, mutta erehtyi kirjoittamaan totuudenmukaisesti Varsovan liiton sotaharjoituksista. Sen jälkeen hänet siirrettiin tarkistamaan lakiluonnosten kieliasua. Tässä toimessa hän päätti oma-aloitteisesti parannella lakiluonnosten sisältöä. Tästä johtuen hänet tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankilaan. Vankilan jälkeen hän sai töitä riistaravintolan vessavahtina.

Tarinat kertovat siis myös Itä-Saksan nurjasta puolesta, mutta kokonaisuudesta tulee kuitenkin mieleen ostalgia. Tästä syystä esim. 80-luvulla Peter Schneiderin kirjoittama Muurinylittäjä on mielenkiintoisempi.

Ei kommentteja: