torstai 2. huhtikuuta 2009

Museum Küppersmühle, Duisburg

Rakastan taidemuseoita ja erityisesti modernia taidetta. En ole millään muotoa taideasiantuntija, mutta sen sijaan tykkään käydä taidemuseoissa ja keskittyä puhtaasti taidenautintoon. Erityisesti arvostan sitä, jos taide saa minut ajattelemaan jotain, mutta nautin myös puhtaasta kauneudesta, harmoniasta ja taidokkuudesta.

Tällä kertaa kävin minulle entuudestaan tuntemattomassa Küppersmühlen taidemuseossa Duisburgissa. Museo sijaitsee entisessä viljasiilossa, joka on tyylikkäästi kunnostettu museoksi. Alue on entistä satama-aluetta, jossa vanhat teollisuusrakennukset on modernisoitu uusia käyttötarkoituksia varten ja siellä sijaitsee mm. paljon ravintoloita. Museossa oli tällä hetkellä vaihtuvana näyttelynä Sean Scullyn näyttely. Muuten museossa on esillä modernia saksalaista taidetta.

Kuten sanottu, en tunne taidetta erityisen hyvin. Näyttelyssä nähtävissä olleesta Sean Scullyn elämästä kertovasta aikajanasta havaitsin, että hänen näyttelynsä on ollut myös Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella. Sean Scullyn teokset koostuvat pääasiassa neliöistä ja vaaka- ja pystysuorista raidoista. Ne ovat kauniita, mutta herättivät minussa silti kysymyksen siitä mikä tekee niistä niin erityisiä. Olen aivan ihastunut Piet Mondriaanin maalauksiin, enkä voi olla kysymättä tuoko Sean Scully jotain lisää samaan ideaan. Maalausten tunnelma on toki erilainen ja Scullyn töissä maalausten pinta on omalla tavallaan elävä. Ehkäpä joku lukija (jos niitä on?) voisi selvittää tätä minulle?

Saksalaisesta taiteesta minulle jäi kaksi nimeä mieleen: Anselm Kiefer ja Hans-Christian Schink. Anselm Kieferin työt ovat kooltaan isoja ja dramaattisia. Usean teoksen pinnalla oli hiekkaa, joka saa jännittävän vaikutelman aikaan. Näitä haluan ehdottomasti nähdä lisää!

Hans-Christian Schinkin valokuvista esillä oli sekä joitain Saksasta moderneista rakennelmista, kuten tavallisista betonisilloista, otettuja kuvia että myös Perusta "kivikasoista" otettuja kuvia. Nämä toivat jännittävän kontrastin toisiinsa. Molemmissa kuvattiin ihmisten tekemiä rakennelmia luonnon keskellä. Googlaamalla löysin tämän gallerian sivut, joissa on paljon Schinkin valokuvia esillä.

Ei kommentteja: