lauantai 25. huhtikuuta 2009

Afghan girls can kick

Afghan girls can kick kertoo Afghanistanin naisten jalkapallojoukkueesta. Taliban-hallinnon aikana naisten ei sallittu harrastavan urheilua, mutta tällä hetkellä se on mahdollista. Jalkapallonjoukkueen ongelmana on se, että vastuksia ei vain löydy. Turvallisuussyistä muut joukkueet eivät tule Afganistaniin ja NATOn naissotilaista ei ole heille vastusta. Dokumentti näyttää kuinka he lähtevät pelimatkalle Pakistaniin ja pelaavat ensimmäisen virallisen ottelunsa ja samalla myös ensimmäisen täysmittaisen ottelun. Dokumentissa haastatellaan useita pelaajia ja valmentajaa ja kerrotaan jalkapallon kautta myös paljon muuta Afganistanista.

En oikein tiedä miten tällaista dokumenttia pitäisi arvostella. Afganistan ja naisten asema on aiheena tärkeä ja näkökulma on mielenkiintoinen ja opin dokumentista useita mielenkiintoisia asioita. Kuitenkin osa mukaanotetuista kohtauksista tuntui tarpeettomalta ja päälleliimatulta. Tällä tarkoitan lähinnä niitä kohtauksia, joissa kuvattiin sitä kuinka lapsia etsitään kaduilta työtä tekemästä ja yritetään saada heitä kouluun.

Omalla tavallaan dokumentti antaa toivoa paremmasta. Aiemmin taliban-hallinnon aikana nöyryytetyt naiset voivat nyt pelata jalkapalloa ja päästä ulkomaille. Rajoituksia on toki edelleenkin: pelejä kuvattaessa naisille sanotaan, että heidän olisi syytä pukeutua huiviin. Kuitenkin dokumentista näkee kuinka naiset nauttivat nyt elämästä ja jalkapallosta täysillä.

Ei kommentteja: