torstai 23. huhtikuuta 2009

Thomas Hardy: Tess of the D'Urbervilles (Tessin tarina)

Kirjan juoni on lyhyesti seuraava: Nuori maalaistyttö Tess joutuu miehen viettelemäksi ja sen kuultuaan hänen aviomiehensä hylkää hänet heidän hääyönään. Näiden tapahtumien johdosta tapahtuu lopulta murha. Juoni oli suunnilleen näin kerrottuna myös takakansitekstissä, joten tapahtumat eivät varsinaisesti päässeet yllättämään. Sen sijaan jännitys keskittyi siihen kuka murhaa kenet ja koska.

Hardy kuvaa Tessin kohtaloa uskomattoman kauniisti ja myötätuntoisesti. Tess kuvataan erittäin puhtoisena ja kunnollisena hairahduksesta huolimatta. Tessin perhe ei ole varsinaisesti kiiltokuva-ainesta, niinpä hänestä ei voi olla pitämättä ja suhtautumatta myötätuntoisesti kaikesta kunnollisuudesta huolimatta.

Kirjassa on useita tärkeitä teemoja. Minulle läheisin on tasa-arvon teema. Odotukset naisia kohtaan ovat kohtuuttomia. Angelilla (aviomies) on ollut oma hairahduksensa, mutta hän hylkää Tessin silti. Ylipäätänsä miehet hallitsevat naisia. Kaikki naiset lakoavat Angelin edessä ja enemmän tai vähemmän menettävät järkensä.

Toinen tärkeä teema on luokkayhteiskunta. Tessillä on hieno suku, joka on vajonnut alas. Tämän avulla Angel uskoo saavansa muut arvostamaan Tessiä, vaikka hän onkin maalaistyttö. Toisaalta Alec (viettelijä) on nousukasmainen, eikä ole sydämeltään sivistynyt. Vain rahalla on yhteiskunnassa merkitystä, sillä saa jopa ostettua vanhan sukunimen.

Hieno kirja, suosittelen!

Ei kommentteja: