sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Milk

On suuri vääryys, jos Sean Penn ei saa oscaria parhaasta miespääosasta ensi yönä. En ole nähnyt kaikkia ehdolla olevia elokuvia, mutta olen vakuuttunut siitä, että Sean Penn todellakin ansaitsee oscarin. Hän ei vain näyttele Harvey Milkiä - hän on todellakin Harvey Milk.

Myös Milkiä voi pitää oscaria varten laskelmoituna elokuvana. Harvey Milkistä on tehty jo 80-luvulla oscarin voittanut dokumentti. Elokuva on laskelmoinnista huolimatta tehty niin hyvin, että tuloksena on aidosti hyvä elokuva. Elokuva kertoo Harvey Milkin äärimmäisen mielenkiintoisesta poliittisesta urasta ja kiemuraisesta yksityiselämästä 70-luvulla.

Elokuvassa käytetään arkistokuvaa niukasti ja toimivasti. Anita Bryantin puheet näyteltynä kuulostaisivat absurdilta liioittelulta, mutta arkistokuvalle on hankala väitää vastaan. Milk puhuu suvaitsevaisuuden puolesta todella tehokkaasti. Se saa umpiheteronkin vakuuttumaan siitä, että olisi syytä tulla kaapista ulos.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei! olenko ymmärtänyt oikein, että asut saksassa? Olen meinaan itse tulossa Berliiniin kahdeksi kuukaudeksi ja elokuvat kuuluvat arkeeni, joten olenkin meittinyt, että miten paljon siellä on alkuperäiskielellä niitä elokuva nähtävänä?

A kirjoitti...

Jee, eka kommentti mun blogiin :)

Isommista kaupungeista löytää yleensä leffoja myös alkuperäisversioina, näytösajat on tosin välillä aika huonoja. Eikä valikoima tietysti ole niin kauhean laaja vaan joutuu tyytymään lähinnä isoihin Hollywood-elokuviin.

Googlella on äärimmäisen näppärä palvelu: kirjoita hakuun cinema berlin ja se näyttää elokuvien esitysajat muutamalta seuraavalta päivältä, mukana tietysti leffateattereiden karttalinkit. Elokuviin on merkitty OV (alkuperäiskieli) tai OmU (alkuperäiskieli + tekstitykset).

Anonyymi kirjoitti...

selvä kiitos avusta! vaivaan sua sitten lisää jos tulee muuta kysyttävää :)