sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Würzburg Residenz

Würzburgin linna on upea barokkipalatsi. Linna on kooltaan valtaisa, mutta turisteilla on sisäänpääsy varsin pieneen osaan.

Kuten niin moni muukin kaupunki Saksassa, myös Würzburg tuhoutui melkein kokonaan viime sodassa. Tuhon laajuudesta saa käsityksen kaupungintalossa olevassa pienessä näyttelyssä, jossa on pienoismalli tuhoutuneesta Würzburgista. Ainoastaan Dresden ja Pforzheim tuhoutuivat sodassa Würzburgia pahemmin.

Myös Würzburgin linnasta tuhoutui suuri osa. Pommitusten alkaessa kaikki irtaimisto oli kuitenkin viety turhaan, joten nähtävillä olevat huonekalut olivat alkuperäisiä. Jokaisessa huoneessa oli opastaulut, joissa lyhyesti kerrottiin myös, mikä osa oli säilynyt pommitusten jäljiltä.


Kohokohtina linnasta jäi mieleen kaksi huonetta: Kaisersaal ja Spiegelkabinett. Kaisersaalin restaurointi oli juuri valmistumassa ja tämän takia emme voineet viipyä kauaa. Huoneessa on upea Giovanni Battista Tiepolon maalaama fresko, joka jatkuu saumattomasti seinän koristeluun. Kuvassa näkyvästä osasta freskoa henkilöiden jalat eivät ole maalattuja vaan ne tulevat oikeasti ulos seinästä. (Opas käski katsomaan käsien sijaan jalkoja.)

Toinen vaikuttava huone oli Spiegelkabinett, peilihuone, joka oli sodan jälkeen rakennettu kokonaan uudestaan. Huone ei ollut erityisen iso, mutta kokonaan seinät kattavat peilit loivat vaikutelman seinien läpinäkyvyydestä ja isommasta tilasta. Peilit oli rakennettu seinään kiinni niin, että niitä ei saatu enää irrotettua ehjinä. Tämä oli havaittu, kun peilejä yritettiin irrottaa ja tämän takia yksi peili oli mennyt rikki. Nyt tämä peili oli esillä ainoana jäljellä olevana alkuperäisenä peilinä.

Kierros linnassa oli mukava yhdistelmä historiaa ja viihdettä. Opas teki lähtemättömän vaikutuksen puhumalla sujuvasti ainakin neljää kieltä. Würzburgin muihin nähtävyyksiin kuuluu Marienbergin linnoitus, jonka sisätiloihin ei valitettavasti näin talvella ollut pääsyä. Parempi aika vierailuun Würzburgissa on siis maaliskuu - lokakuu, jolloin myös linnan puisto pääsee paremmin oikeuksiinsa.

Kuva: Wikimedia commons

Ei kommentteja: